Śliwkowe Batatajki

Ostatnia propozycja konkursowa Związku Farmerów Północnego Tyrolu - Roter Hahn, czyli Honorietta czyni podejście do knedli. Pierwsze skojarzenie - śliwki! Zatem nie mogło być inaczej. Oto wariacja na ten temat. Tadam!

Składniki na ciasto
ok 550g batatów
ok 550g mąki pszennej
ok 30g mąki ziemniaczanej
3 jajka
10 łyżeczek kaszy manny
szczypta soli

Składniki na sos
4-5 śliwek węgierek
cukier
2-3 łyżki kremówki 30-36%
cynamon
oliwa

Nadzienie
13-15 śliwek węgierek
cukier

Batata ugotować, akurat jeden waży około pół kilo. Gorące ziemniaki rozgnieść widelcem lub praską. Idzie łatwo. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i zostawić przykryte.
Śliwki umyć i wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy 5-10 min. w zależności od wielkości. Powinny jakiś czas popływać po powierzchni.
Podajemy z sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.