A oto kolejna odsłona konkursowej kreatywności. Ponownie przerabiam strudla. Tym razem w wersji bardziej egzotycznej!
Składniki na ciasto
250g mąki pszennej
1 jajko
starta skórka z limetki
3 łyżki ulubionej oliwy lub oleju
90ml mleka
sól
Składniki na farsz
1 kg pigw
szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej
sok z połowy limetki
50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych
50 g rodzynek
50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
70 g cukru
150 g kaszy manny
Przygotowanie
Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia.
Pora na przygotowanie nadzienia. Na patelnię z odrobiną oleju wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i kurkumy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zasypujemy cukrem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Dosypujemy bakalie i redukujemy płyn. Mieszamy z kaszą manną i odstawiamy do wystygnięcia.
Rozwałkujemy ciasto. Nadzienie kładziemy na 2/3 powierzchni, tak aby zostały nam także marginesy z każdej strony ok 2-3 cm. Następnie składamy w rulon. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem i ew. obsypać cukrem trzcinowym. Gotowego strudla wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 min.
Najlepiej smakuje podawany na ciepło!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.