Przekręcony strudel gruszkowy


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju
  • 90 ml mleka
  • kilka kropel aromatu arakowego
  • szczypta soli

  • Składniki na farsz:
  • 1,5 kg gruszek
  • 50 g cukru
  • ulubiony olej
  • 100 g pistacji pokrojonych na kawałki
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • pęczek melisy pociętej w paski
  • 100 g kuskusu
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej

  • Przygotowanie:
    Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Na koniec dodać kilka kropli aromatu arakowego. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia.

    Na patelnię polaną odrobiną olej wsypujemy gałkę muszkatołową a po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą soki. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia.

    Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 min. aż się nam zezłoci.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.