Paprikosze







Składniki:
  • papryczki chili,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • czosnek.

Przygotowanie:
Papryczki dokładnie myjemy, nakłuwamy i wkładamy do przygotowanych słoiczków. Do każdego z nich dodajemy po kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz 1-2 listki laurowe i ząbki czosnku. Z reszty składników robimy zalewę. Jak tylko zacznie wrzeć, to zalewamy nasze papryczki i zakręcamy słoiki. Następnie Honorietta stawia je na pokrywkach i czeka aż wystygną. Opisuje datą i chowa do spiżarni na czarną godzinę. Ta godzina nie może przyjść wcześniej niż 3-4 tygodnie od zakręcenia słoiczka. Ciekawe czy się udały, ale za pierwszym razem wszystko się udaje..podobno.

Czas - start!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.