Kukuruku,czyli Kurczak Curry






Składniki:
  • 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki
  • cebula biała
  • mleko, ok 50 ml
  • pierś z kurczaka podwójna
  • przyprawa w proszku curry
  • kurkuma mielona
  • pasta zielone curry (lub świeży imbir)
  • łyżka wiórek kokosowych
  • starta skórka z pomarańczy
  • sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • słodka papryka czerwona
  • natka kolendry

Przygotowanie:
Mięsko należy umyć, pokroić w kostkę i przyprawić: skórką i sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na jakieś 5-10 min. Na patelni należy zeszklić cebulkę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę składników, poza kolendrą, którą posypujemy nasze jadło bezpośrednio przed konsumpcją. Doprowadzić do miękkości. Moją propozycją podania jest micha pełna kurczakowego curry wraz z chlebkiem Naan, który równie łatwo możemy sami przygotować, jeśli mamy odrobinę drożdży.

 
Bataty everywhere

1 komentarz:

  1. Jutro też robię curry z kurczaka i batatów :D To musi smakować cudownie, a na pewno tak wygląda :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.