Drożdżowy rabarbarowiec z migdałami





Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • opakowanie migdałów w płatkach
  • duże opakowanie cukru wanilinowego
  • aromat śmietankowy/waniliowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2-3 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g margaryny mlecznej

Przygotowanie:
Rabarbar należy wybierać jak najczerwieńszy, będzie wtedy mniej kwaśny. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Zasypać cukrem - nie żałować! I odstawić, aż puszczą soki. Mąkę przesiać, pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i zasypać szklanką cukru. Poczekać, aż drożdże ruszą (zaczną się pienić). Wymieszać łychą i dodać pozostałe składniki, pamiętając by stopiony tłuszcz nie był zbyt gorący ( do niego należy wlać aromat i dopiero w tej postaci wlewać do ciasta). Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią wyrośnięte ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w trybie grzania dolnego.  Rabarbar odcedzić/wycisnąć ( a syrop który powstał śmiało można wykorzystać jako napitek doobiadowy, czyli zalać wodą, dużą ilością wody - by był odpowiednio słodki ), posypać mąką i wymieszać. Tak obklejone kawałki rabarbaru układamy dociskając na cieście. Następnie całość obsypujemy płatkami migdałów i cukrem wanilinowym. Pieczemy z 25-30 minut, a następnie przestawiamy na grzanie z termoobiegiem by podpiekła nam się góra.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.