Ananasowo-imbirowe lizaki lodowe z płatkami ryżowymi



Składniki na 5 lizaków:
  • 2 plastry ananasa
  • 100 ml zalewy ananasowej
  • łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych 
  • 1 cm świeżego imbiru
  • łyżka powideł śliwkowych
  • kakao instant do posypania
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do  gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem z powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach do lizaków lodowych. Imbir obieramy siekamy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem zostawiając odrobinę do dekoracji. Ostudzoną masę przekładamy do foremek i mrozimy. 3 godziny powinny wystarczyć jako minimalny czas. Wyjęte z foremki obsypujemy kakao i odrobiną imbiru.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.