Kopytka z sosem kurkowym



Składniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy:

  • 400 g świeżych kurek
  • 1 cebula biała
  • 300 g boczku wędzonego
  • kawałek sera gran padano
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 150 ml śmietany kremówki

  • Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki, to przypominam przepis na kopytka ze szpinakiem, w których zieleninę można śmiało pominąć. Chociaż...szpinak też tu pasuje!



    Grzyby oczyścić i osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek i cebulę. Czekamy aż się cebula zeszkli a boczek zrumieni, a wtedy dodajemy grzyby, które szybko tracą swój turgor. Na sam koniec wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy, by ciecz trochę odparowała.  Dorzucamy kopytka, by nam się podgrzały i już możemy podawać wygłodniałym paszczom.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.