Limonkowo-cytrynowe ciacho z maślanką i makiem


Składniki:


  • szklanka maślanki
  • 2 limonki
  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maku suchego
  • szczypta soli
  • cukier puder


  • Przygotowanie:
    Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką lub do drugiej, do której wyciskamy ich sok.


    Następnie łączymy go z maślanką, jajkami i stopioną margaryną. Teraz do suchych składników wypada dodać mokre i dokładnie wymieszać. Nie potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto.


    Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.

    Ciacho zachowuje swoją wilgotność nawet tydzień i wciąż jest zniewalająco cytrusowe. Przepis wzorowany na tym ciachu.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.